Przepisy: Kuchnia polska
Eskalopki w sosie kurkowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska, Kuchnia wiejska
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: niskocholesterolowa
Głowne składniki: mięso i podroby, inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: michal_janusz
-
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do oprószenia
masło klarowane lub olej do smażenia
Sos:
60 dag świeżych kurek
1 duża cebula
łyżka masła klarowanego
100-150 ml śmietany crème fraîche
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać śmietanę, lekko posolić i dalej dusić pod przykryciem.
Schab pokroić na 1 cm kotlety i rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać masło lub olej i smażyć eskalopki na rumiano, a po usmażeniu przekładać do sosu.
Gdyby sos jest za gęsty, a dodatkowo zgęstnieje po dodaniu usmażonego w mące mięsa, podlać sos wodą i odpowiednio przyprawić do smaku.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.