Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Eskalopki w sosie kurkowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska, Kuchnia wiejska

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: niskocholesterolowa

Głowne składniki: mięso i podroby, inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Eskalopki:

1 kg schabu bez kości
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do oprószenia
masło klarowane lub olej do smażenia

Sos:

60 dag świeżych kurek
1 duża cebula
łyżka masła klarowanego
100-150 ml śmietany crème fraîche
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć kurki.

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać śmietanę, lekko posolić i dalej dusić pod przykryciem.


Schab pokroić na 1 cm kotlety i rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać masło lub olej i smażyć eskalopki na rumiano, a po usmażeniu przekładać do sosu.


Gdyby sos jest za gęsty, a dodatkowo zgęstnieje po dodaniu usmażonego w mące mięsa, podlać sos wodą i odpowiednio przyprawić do smaku.


Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012