Przepisy: Kuchnia polska
faworki czyli chruścik
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: piknik, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
350g mąki
1 łyżka miękkiego masła
3 żółtka
1 całe jajo
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1 łyżka miękkiego masła
3 żółtka
1 całe jajo
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, tłuczemy je pięścią lub wałkiem, składamy i znów tłuczemy. Czynność tę powtarzamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owijamy folią lub ściereczką, odstawiamy na 15 min do lodówki i następnie wałkujemy je jak najcieniej. Tniemy na paski szer.ok 2-3 cm ostrym nożem lub specjalnym radełkiem, długość faworków należy dostosować do średnicy naczynia w którym się będą smażyć. W każdym paseczku nacinamy okienko w środku i przeciągamy jeden z końców przez ten otwór.
Rozgrzewamy olej...ok 3-5cm głęboki.
Faworki smażymy szybko z obu stron na jasno-złoty kolor, odsączamy na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże:)
Rozgrzewamy olej...ok 3-5cm głęboki.
Faworki smażymy szybko z obu stron na jasno-złoty kolor, odsączamy na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże:)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.