Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

faworki czyli chruścik

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

350g mąki
1 łyżka miękkiego masła
3 żółtka
1 całe jajo
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, tłuczemy je pięścią lub wałkiem, składamy i znów tłuczemy. Czynność tę powtarzamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owijamy folią lub ściereczką, odstawiamy na 15 min do lodówki i następnie wałkujemy je jak najcieniej. Tniemy na paski szer.ok 2-3 cm ostrym nożem lub specjalnym radełkiem, długość faworków należy dostosować do średnicy naczynia w którym się będą smażyć. W każdym paseczku nacinamy okienko w środku i przeciągamy jeden z końców przez ten otwór.
Rozgrzewamy olej...ok 3-5cm głęboki.
Faworki smażymy szybko z obu stron na jasno-złoty kolor, odsączamy na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012