Przepisy: Kuchnia polska
Golonka w kapuście
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone, duszone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
4 przednie golonki
1 główka kapusty
1i1/2kg. kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
1szklanka soku jabłkowego
1/2szklanki wina wytrawnego
2 cebule pokrojone w cząstki
15 ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 główka kapusty
1i1/2kg. kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
1szklanka soku jabłkowego
1/2szklanki wina wytrawnego
2 cebule pokrojone w cząstki
15 ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz wina łączymy. Golonki okładamy kapustą i układamy w szybkowarze. Gotujemy ok 45min do godziny. Jeżeli nie mamy szybkowaru to można je zapiekać trzeba jednak pamiętać o dolewaniu płynu...no i czas przygotowania bardzo znacząco się wydłuży...do jakichś 2-3 godzin.
Golonki wyjmujemy z szybkowaru, przekładamy na blachę i pieczemy pod mocno nagrzanym grillem w piekarniku żeby skórka była złocista i chrupiąca
W międzyczasie do kapusty dolewamy wino i dusimy mieszając aż płyn odparuje
To będzie, zapewniam Was, najlepsza golonka jaką kiedykolwiek jedliście
Smacznego
Golonki wyjmujemy z szybkowaru, przekładamy na blachę i pieczemy pod mocno nagrzanym grillem w piekarniku żeby skórka była złocista i chrupiąca
W międzyczasie do kapusty dolewamy wino i dusimy mieszając aż płyn odparuje
To będzie, zapewniam Was, najlepsza golonka jaką kiedykolwiek jedliście
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.