Przepisy: Kuchnia polska
Kaczka pieczona na owocach, z kapustą z imbirem i knedlami karlowarskimi
- trudne
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby, owoce,
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone, smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1200 g kaczki
sól
cały kminek
2 łyżki miodu
1 jabłko
1 pomarańcza
garść rodzynek
kapusta z imbirem:
1/2 główki białej kapusty
1 cebula
świeży imbir wielkości palca
125 g masła
białe wino
1 wielkie jabłko
sól
delikatne knedle karlowarskie:
1 kg jasnego pieczywa
4 jajko
50 g masła
250 – 300 ml śmietany do gotowania
2 garście natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
masło do natłuszczenia
sól
cały kminek
2 łyżki miodu
1 jabłko
1 pomarańcza
garść rodzynek
kapusta z imbirem:
1/2 główki białej kapusty
1 cebula
świeży imbir wielkości palca
125 g masła
białe wino
1 wielkie jabłko
sól
delikatne knedle karlowarskie:
1 kg jasnego pieczywa
4 jajko
50 g masła
250 – 300 ml śmietany do gotowania
2 garście natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
masło do natłuszczenia
Sposób przygotowania:
Kaczkę solimy, posypujemy kminkiem, nacieramy miodem. Pieczemy na owocach z rodzynkami. Z pozostałości po pieczeniu przygotujemy sos.
Kapustę kroimy w paseczki, cebulę i imbir w kostkę. Na rozgrzanym maśle wszystko podsmażamy, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Na koniec do kapusty ścieramy jabłko (by ją zagęścić) i solimy do smaku.
Jasne pieczywo kroimy w małe kostki i suszymy w piekarniku. Po wyjęciu zalewamy śmietaną, dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, posiekaną natkę, solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Całość należy owinąć w folię i gotować na parze 15-20 minut zależnie od wielkości.
Kapustę kroimy w paseczki, cebulę i imbir w kostkę. Na rozgrzanym maśle wszystko podsmażamy, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Na koniec do kapusty ścieramy jabłko (by ją zagęścić) i solimy do smaku.
Jasne pieczywo kroimy w małe kostki i suszymy w piekarniku. Po wyjęciu zalewamy śmietaną, dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, posiekaną natkę, solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Całość należy owinąć w folię i gotować na parze 15-20 minut zależnie od wielkości.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.