Kaczka pieczona na owocach, z kapustą z imbirem i knedlami karlowarskimi

  • trudne
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby, owoce,

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1200 g kaczki
sól
cały kminek
2 łyżki miodu
1 jabłko
1 pomarańcza
garść rodzynek

kapusta z imbirem:

1/2 główki białej kapusty
1 cebula
świeży imbir wielkości palca
125 g masła
białe wino
1 wielkie jabłko
sól

delikatne knedle karlowarskie:

1 kg jasnego pieczywa
4 jajko
50 g masła
250 – 300 ml śmietany do gotowania
2 garście natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
masło do natłuszczenia

Sposób przygotowania:

Kaczkę solimy, posypujemy kminkiem, nacieramy miodem. Pieczemy na owocach z rodzynkami. Z pozostałości po pieczeniu przygotujemy sos.

Kapustę kroimy w paseczki, cebulę i imbir w kostkę. Na rozgrzanym maśle wszystko podsmażamy, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Na koniec do kapusty ścieramy jabłko (by ją zagęścić) i solimy do smaku.

Jasne pieczywo kroimy w małe kostki i suszymy w piekarniku. Po wyjęciu zalewamy śmietaną, dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, posiekaną natkę, solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Całość należy owinąć w folię i gotować na parze 15-20 minut zależnie od wielkości.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012