Przepisy: Kuchnia polska
Kasza manna
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: inna
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
3szkl.mleka
łyżka masła
cukier do smaku wg uznania
Sposób przygotowania:
Kaszę manną można podać z syropem owocowym, dżemem, orzechami w karmelu (na zdjęciu)lub owocami.
Można ją ugotować na wodzie, jeżeli zmniejszymy proporcje wody tak żeby kasza była gęstsza z powodzeniem zastąpimy nią ziemniaki czy makaron.
Można nią zagęszczać zupy, wysypywać blaszki do pieczenia, dodać do mąki (2do1) robiąc kruszonkę...będzie bardziej chrupiąca.
Od Indii przez Grecję, Turcję, Bułgarię aż po kraje arabskie kaszy manny używa się do wyrobu chałwy.
Zwykła kasza manna nie jest taka zwyczajna....je ją cały świat, znana od czasów starożytnych dziś sprowadzona do zupy mlecznej dla przedszkolaków. Mam nadzieję, że odkryjecie ją na nowo
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.