Kasza manna

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1szkl. kaszy manny
3szkl.mleka
łyżka masła
cukier do smaku wg uznania

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko z cukrem (lub bez) i masłem, do gotującego się mleka wsyp kaszę i gotuj mieszając przez kwadrans
Kaszę manną można podać z syropem owocowym, dżemem, orzechami w karmelu (na zdjęciu)lub owocami.
Można ją ugotować na wodzie, jeżeli zmniejszymy proporcje wody tak żeby kasza była gęstsza z powodzeniem zastąpimy nią ziemniaki czy makaron.
Można nią zagęszczać zupy, wysypywać blaszki do pieczenia, dodać do mąki (2do1) robiąc kruszonkę...będzie bardziej chrupiąca.
Od Indii przez Grecję, Turcję, Bułgarię aż po kraje arabskie kaszy manny używa się do wyrobu chałwy.
Zwykła kasza manna nie jest taka zwyczajna....je ją cały świat, znana od czasów starożytnych dziś sprowadzona do zupy mlecznej dla przedszkolaków. Mam nadzieję, że odkryjecie ją na nowo
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012