Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

ketchup

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3kg pomidorów
włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler z nacią)
cebula
kilka ząbków czosnku
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
listek bobkowy
chilli ( w moim wypadku szt.1 bo hoduje na oknie papryczki z Tajlandii piekielnie ostre i 1 wystarczy)
1/2szkl. octu
3/4 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy (to dotyczy włoszczyzny) i kroimy w niedbałą kostkę.....niedbałą bo i tak wszystko się rozgotuje...
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie i na małym ogniu od czasu do czasu mieszając gotujemy przez 2 dni. Na noc oczywiście wyłączamy....
Trzeciego dnia mielimy wszystko w blenderze a następnie przecieramy przez gęste sito i odparowujemy na małym ogniu aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Zajmie to jeszcze dzień lub dwa w zależności od soczystości pomidorów....
Taki domowy ketchup to może dużo pracy ale zapewniam że warto....jest 1000 razy lepszy od kupnych imienników a ponadto ma zastosowanie nie tylko jako sos....może być doskonałą bazą do zup i sosów.
Oczywiście ketchup można butelkować i po zawekowaniu przechowywać w spiżarni nawet kilka miesięcy.
Smacznego:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012