Przepisy: Kuchnia polska
ketchup
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
3kg pomidorów
włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler z nacią)
cebula
kilka ząbków czosnku
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
listek bobkowy
chilli ( w moim wypadku szt.1 bo hoduje na oknie papryczki z Tajlandii piekielnie ostre i 1 wystarczy)
1/2szkl. octu
3/4 szkl. cukru
włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler z nacią)
cebula
kilka ząbków czosnku
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
listek bobkowy
chilli ( w moim wypadku szt.1 bo hoduje na oknie papryczki z Tajlandii piekielnie ostre i 1 wystarczy)
1/2szkl. octu
3/4 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy (to dotyczy włoszczyzny) i kroimy w niedbałą kostkę.....niedbałą bo i tak wszystko się rozgotuje...
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie i na małym ogniu od czasu do czasu mieszając gotujemy przez 2 dni. Na noc oczywiście wyłączamy....
Trzeciego dnia mielimy wszystko w blenderze a następnie przecieramy przez gęste sito i odparowujemy na małym ogniu aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Zajmie to jeszcze dzień lub dwa w zależności od soczystości pomidorów....
Taki domowy ketchup to może dużo pracy ale zapewniam że warto....jest 1000 razy lepszy od kupnych imienników a ponadto ma zastosowanie nie tylko jako sos....może być doskonałą bazą do zup i sosów.
Oczywiście ketchup można butelkować i po zawekowaniu przechowywać w spiżarni nawet kilka miesięcy.
Smacznego:)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie i na małym ogniu od czasu do czasu mieszając gotujemy przez 2 dni. Na noc oczywiście wyłączamy....
Trzeciego dnia mielimy wszystko w blenderze a następnie przecieramy przez gęste sito i odparowujemy na małym ogniu aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Zajmie to jeszcze dzień lub dwa w zależności od soczystości pomidorów....
Taki domowy ketchup to może dużo pracy ale zapewniam że warto....jest 1000 razy lepszy od kupnych imienników a ponadto ma zastosowanie nie tylko jako sos....może być doskonałą bazą do zup i sosów.
Oczywiście ketchup można butelkować i po zawekowaniu przechowywać w spiżarni nawet kilka miesięcy.
Smacznego:)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.