Przepisy: Kuchnia polska
Klopsy cielęce z pomidorowym pesto
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
Klopsy:
½ kg cielęciny
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Pesto:
½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki orzeszków pinii
1/3 szklanki startego parmezanu
½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych
garść liści bazylii
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
szczypta czarnego pieprzu
½ kg cielęciny
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Pesto:
½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki orzeszków pinii
1/3 szklanki startego parmezanu
½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych
garść liści bazylii
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C.
Mięso zmielić, wymieszać dokładnie z jajkiem, mąką, ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na patelni posmarowanej oliwą. Podsmażone klopsy przełożyć na talerz i odstawić. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksować na prawie gładką masę. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę pesto (mniej więcej połowę tego co mamy). Ułożyć klopsy i na nie wyłożyć resztę pesto. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut.
Mięso zmielić, wymieszać dokładnie z jajkiem, mąką, ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na patelni posmarowanej oliwą. Podsmażone klopsy przełożyć na talerz i odstawić. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksować na prawie gładką masę. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę pesto (mniej więcej połowę tego co mamy). Ułożyć klopsy i na nie wyłożyć resztę pesto. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.