Przepisy: Kuchnia polska
KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM
- średnie
- do 60 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 2 jajka
• 25 dag mąki
• 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
• 1/3 szklanki rodzynek
• 2 ząbki czosnku
• Sok z cytryny, sól, pieprz
Ponadto:
• 6 łyżek masła
• 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle.
Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.