Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM

  • średnie
  • do 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 50 dag białego sera
• 50 dag ziemniaków
• 2 jajka
• 25 dag mąki
• 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
• 1/3 szklanki rodzynek
• 2 ząbki czosnku
• Sok z cytryny, sól, pieprz

Ponadto:
• 6 łyżek masła
• 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle.
Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012