Przepisy: Kuchnia polska
Knedle ze śliwkami
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Głowne składniki: mąki, kasze , makaronyowoce
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1/2kg. ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki ( ilość mąki zależy od wilgotności i zawartości skrobi w ziemniakach)
2 jajka
szczypta soli
15 śliwek
2 szklanki mąki ( ilość mąki zależy od wilgotności i zawartości skrobi w ziemniakach)
2 jajka
szczypta soli
15 śliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki na knedle powinny być wystudzone....najlepiej jak są z "wczorajszego obiadu"
Ziemniaki mielimy na gładką masę, łączymy z resztą składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 30 części.
W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
Połówki śliwek oklejamy ciastem formując kulki i wrzucamy partiami do wrzątku.
Gotujemy 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Najlepsze są prosto z wody, można je polać stopionym masłem i posypać cukrem lub z kwaśną śmietaną
Oczywiście śliwki można zastąpić truskawkami, wiśniami lub jagodami...
Smacznego
Ziemniaki mielimy na gładką masę, łączymy z resztą składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 30 części.
W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
Połówki śliwek oklejamy ciastem formując kulki i wrzucamy partiami do wrzątku.
Gotujemy 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Najlepsze są prosto z wody, można je polać stopionym masłem i posypać cukrem lub z kwaśną śmietaną
Oczywiście śliwki można zastąpić truskawkami, wiśniami lub jagodami...
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.