KOSZYK WIELKANOCNY

  • trudne
  • powyżej 60 min

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

SKŁADNIKI:
• 70 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 2 jajka
• 4-5 łyżek cukru
• 1 szklanka mleka
• 100 ml oleju
• Łyżeczka soli

LUKIER:
• 1 szklanka cukru pudru
• 3-4 łyżki wrzątku

ORAZ:
• 2 żółtka do posmarowania ciasta
• Tłuszcz do wysmarowania miseczki

Sposób przygotowania:

1. Wyrabianie ciasta: Mąkę przesiej do miski, zrób w niej zagłębienie, wlej drożdże roztarte z łyżką cukru i letnim mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj. Dodaj jajka roztrzepane z resztą cukru. Stopniowo dolewając olej, wyrób jednolite , gładkie ciasto, odstające od ręki i ścianek miski.
2. Wykrawanie pasków: Ciasto przykryj i odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wtedy ponownie je zagnieć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na prostokąt o grubości mniej więcej centymetra. Ciasto pokrój ostrym nożem w równe paski szerokości także 1 centymetra. Ostrożnie je porozsuwaj.
3. Wyplatanie siatki: Przygotuj plecionkę. Na blacie przykrytym papierem do pieczenia ułóż dwa paski ciasta na krzyż. Następnie dokładaj po jednym pasku poziomo oraz pionowo i przeplataj je tak, aby powstała gęsta siatka.
4. Formowanie: Miskę żaroodporną o średnicy 18 cm posmaruj z zewnątrz dość obficie tłuszczem. Rozłóż na niej ostrożnie przygotowaną siatkę z ciasta. Delikatnie dociśnij ją do miski. Wyrównaj brzegi, odcinając ostrym nożem nadmiar ciasta.
5. Robienie wykończeń: Odcięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj i pokrój w paski. Skręcaj po 2 paski, formując rodzaj sznurka, który będzie podstawą koszyka, wykończeniem brzegu oraz pałąkiem. Plecionkę na misce oraz sznurki posmaruj żółtkami roztrzepanymi z łyżką wody.
6. Pieczenie: Wszystkie przygotowane elementy wstaw do nagrzanego piekarnika. Koszyk piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni, a luźne części 20 minut. Wyjmij. Ostudź. Wszystkie części kosza połącz gęstym lukrem z cukru pudru utartego z wrzątkiem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012