Przepisy: Kuchnia polska
Krążki mięsno-ryżowe
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: terenia
-
Składniki:
4 strąki papryki
½ szklanki ryżu
50dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 szklanka bulionu wołowego
1-2 ząbki czosnku
Po 2 gałązki tymianku, oregano i natki
1 jajko
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
½ szklanki ryżu
50dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 szklanka bulionu wołowego
1-2 ząbki czosnku
Po 2 gałązki tymianku, oregano i natki
1 jajko
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie osącz. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wsyp ryż, poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Zetnij wierzchy papryk, strąki umyj i osącz. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj.
Mięso mielone włóż do miseczki, dodaj cebulę, czosnek, zioła oraz ryż. Wbij jajko, przypraw solą i pieprzem i wyrób masę.
Strąki papryk napełnij mięsną masą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem. Piecz w piecyku 35-40 minut w temperaturze 200stopni. Po wyjęciu poczekaj aż przestygnie a następnie pokrój w grube plastry.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.