Przepisy: Kuchnia polska
KRÓLEWICZ
- trudne
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
3 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. cukru
15 dag margaryny
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
4 łyżki płynnego miodu
Składniki na biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
4 jajka
Składniki na masę budyniową:
500 ml. mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
20 dag miękkiego masła
Składniki polewy czekoladowej:
10 dag margaryny
5 dag kakao
15 dag cukru
3 łyżki wody
kokos do posypania
Sposób przygotowania:
dodać jajko, miód i margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, a
następnie zagnieść ręką na jednolite ciasto.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe
części.
Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki (ok. 35x24 cm) wyłożone
papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piec
prze 15 min. Po upieczeniu oba placki odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie biszkopta:
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać do nich cukier, a na koniec, ciągle
ubijając, dodawać po jednym żółtku. Miksować aż powstanie gładka
masa.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia.
Wszystko przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać drewnianą
łyżką.
Ciasto biszkoptowe przelać na wyłożonż papierem do pieczenia blaszkę
i
piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez ok 30 min.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i podzielić na dwie cieńsze części.
Przygotowanie masy budyniowej:
Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło ubić na białą masę, a następnie stopniowo dodawać
ugotowany budyń. Masę ucierać do czasu, aż będzie gładka i
jednolita.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Margarynę roztopić.
Do gorącej roztopionej margaryny dodać cukier puder, kakao i mleko.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Przełożenie Królewicza:
Na spodzie blaszki lub podstawie do ciasta położyć jeden z kruchych
placków miodowych. Na nim rozsmarować 1/2 masy budyniowej.
Następnie położyć połowę przekrojonego biszkopta. Na cieście
biszkoptowym rozsmarować powidła śliwkowe i nałożyć na nie
pozostały
biszkopt.
Na biszkopcie rozsmarować resztę masy budyniowej. Wszystko przykryć
drugim kruchym ciastem miodowym.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Ciasto najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu, ale można go podawać
także chwilę po przygotowaniu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.