Przepisy: Kuchnia polska
Królik w śmietanie
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
tuszka z królika
2-3 cebule
1-2 marchewki
0,5l. bulionu / rosołu
3-4 ząbki czosnku
ziele angielskie
kilka listków laurowych
1/2 szkl. śmietany
mąka
sól i pieprz do smaku
natka do dekoracji
2-3 cebule
1-2 marchewki
0,5l. bulionu / rosołu
3-4 ząbki czosnku
ziele angielskie
kilka listków laurowych
1/2 szkl. śmietany
mąka
sól i pieprz do smaku
natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
królika myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Obtaczamy go w mące i smażymy na oleju lub smalcu, rumieniąc ze wszystkich stron w garnku w którym będziemy go dusić. Zezłoconego królika zdejmujemy na talerz i na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli ponownie dodajemy królika i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, zalewamy bulionem ( musi być go tyle żeby przykrył królika). Dodajemy listki i ziele i dusimy aż do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy sos śmietaną i dusimy jeszcze chwilkę.
Smacznego:)
Smacznego:)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.