Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Królik w śmietanie

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

tuszka z królika
2-3 cebule
1-2 marchewki
0,5l. bulionu / rosołu
3-4 ząbki czosnku
ziele angielskie
kilka listków laurowych
1/2 szkl. śmietany
mąka
sól i pieprz do smaku
natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

królika myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Obtaczamy go w mące i smażymy na oleju lub smalcu, rumieniąc ze wszystkich stron w garnku w którym będziemy go dusić. Zezłoconego królika zdejmujemy na talerz i na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli ponownie dodajemy królika i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, zalewamy bulionem ( musi być go tyle żeby przykrył królika). Dodajemy listki i ziele i dusimy aż do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy sos śmietaną i dusimy jeszcze chwilkę.
Smacznego:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012