Przepisy: Kuchnia polska
Kruche babeczki z kremem cytrynowym i owocami w żelu
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Region: Inny
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Slodkierozmyslania
-
Składniki:
30 dag mąki
2 żółtka
60 dag cukru pudru
20 dag masła
Krem:
słoiczek lemon curd (ja robię sama)
szklanka śmietanki 36 % do ubicia
Owoce różne
Żel do owoców:
80 g żelatyny - 20 ml zimnej wody
200 ml wrzątku
sok z połowy cytryny
20 dag cukru
Sposób przygotowania:
Krem:
Krem się zrobi szybciutko jeśli wcześniej przygotujemy sobie lemon curd - ja staram się trzymać pod ręka jakiś słoiczek w lodówce. Ubijamy kremówkę i łączymy ją z lemon curdem.
Żel:
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody, żeby napęczniała. Gotujemy wrzątek z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę, mieszamy. Studzimy. Cedzimy przez sitko i wstawiamy do lodówki (żeby całkiem wystygło, ale nie stężało na galaretkę)
Kruche babeczki napełniamy kremem (nie nazbyt obficie). Owocem moczymy w zimnym żelu, odcedzamy i układamy na kremie. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby stężało.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.