Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kurki w śmietanie

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Region: Sudety, Dolny Śląsk, Ziemia Lubuska, Pomorze Zachodnie, Pomorze, Kaszuby, Żuławy, Kujawy, Warmia, Mazury, Suwalszczyzna, Podlasie, Podole i Polesie, Lubelszczyzna, Roztocze, Podkarpacie, Pieniny, Podhale, Beskidy, Małopolska, Śląsk, Mazowsze, Wielkopolska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

40-50 dag świeżych kurek, 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany, gałązka koperku, łyżka soku z cytryny, łyżka masła, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki obrać i bardzo dokładnie umyć. Większe owocniki pokroić po długości na dwie, trzy, a nawet cztery części. W woku lub na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną soli. Całość zagotować wraz posiekanym koperkiem.

Polecam podawać z jasnym pieczywem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012