Makowa zebra

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250g mąki + do podsypania
20g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru
Szczypta soli
1 jajko
1 białko
½ szklanki mleka
8dkg masła
400g maku (trzykrotnie mielonego i wymieszanego z miodem i rodzynkami) lub gotowa masa
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Mleko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, mleko z masłem i drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę.

Piekarnik na 180°C.
Tortownicę (użyłam takiej o średnicy 20cm) wysmarować tłuszczem.
Ciasto zagnieść z odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt około 40cm na 30cm, o grubości 3-4 milimetry. Posmarować białkiem i masą z maku i miodu na całej powierzchni. Pokroić wzdłuż w pasy szerokości około 4-5 cm. Zwinąć pierwszy tworząc szpulkę z makiem w środku. Ułożyć na kolejnym owijając go wokół powstającej szpuli. Wygląda trochę jak nawijanie tasiemki na szpulkę. W ten sposób owinąć wszystkie paski ciasta. Taki rulon ułożyć w tortownicy, tak żeby znajdował się mniej więcej na środku. Delikatnie przygnieść. Ciasto nie wypełni całej tortownicy, ale to dobrze, bo jeszcze urośnie. Przykryć ścierką i odstawić na 15 minut.

Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec około 50 minut. W tym czasie utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy dobrze się upiekło. Wyjąć z piekarnika i stygnące ciasto polać lukrem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012