Przepisy: Kuchnia polska
Makowa zebra
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony,
Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
20g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru
Szczypta soli
1 jajko
1 białko
½ szklanki mleka
8dkg masła
400g maku (trzykrotnie mielonego i wymieszanego z miodem i rodzynkami) lub gotowa masa
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 180°C.
Tortownicę (użyłam takiej o średnicy 20cm) wysmarować tłuszczem.
Ciasto zagnieść z odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt około 40cm na 30cm, o grubości 3-4 milimetry. Posmarować białkiem i masą z maku i miodu na całej powierzchni. Pokroić wzdłuż w pasy szerokości około 4-5 cm. Zwinąć pierwszy tworząc szpulkę z makiem w środku. Ułożyć na kolejnym owijając go wokół powstającej szpuli. Wygląda trochę jak nawijanie tasiemki na szpulkę. W ten sposób owinąć wszystkie paski ciasta. Taki rulon ułożyć w tortownicy, tak żeby znajdował się mniej więcej na środku. Delikatnie przygnieść. Ciasto nie wypełni całej tortownicy, ale to dobrze, bo jeszcze urośnie. Przykryć ścierką i odstawić na 15 minut.
Wstawić na środkowy poziom piekarnika i piec około 50 minut. W tym czasie utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy dobrze się upiekło. Wyjąć z piekarnika i stygnące ciasto polać lukrem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.