Przepisy: Kuchnia polska
Manienka
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 1 osoba
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: piknik
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: bartosz_kwiatkowski
-
Składniki:
1litr mleka
4paczki herbatników
zapach do ciasta
szklanka kaszy manny
polewa czekoladowa
bakalie
kostka margaryny
0.5 szklanki cukru
blacha do ciasta wielkość na 4paczki herbatników
4paczki herbatników
zapach do ciasta
szklanka kaszy manny
polewa czekoladowa
bakalie
kostka margaryny
0.5 szklanki cukru
blacha do ciasta wielkość na 4paczki herbatników
Sposób przygotowania:
mleko wlać do garnka najlepiej ceramicznego bo nie będzie się przypalało do gotującego mleka wrzucamy kostkę margaryny jak sie rozpuści dodajemy kasze mannę najlepiej zdjąć z ognia żeby nie powstały grudki gotujemy jak budyń żadna filozofia następnie na wolnym ogniu gotujemy aż konsystencja zacznie gęstnieć dodajemy bakalie ( pokrojone orzechy włoskie,sliwki szuszone , daktyle suszone,morele,rodzynki,żurawina,ot to co mamy w domu w ilości paru sztuk każdego będzie grało:-) następnie dodajemy pół szklanki cukru i zapach do cias ja daje rumowy ale jak kto woli to wszystko mieszamy i tu dla tych co lubią wydziwiać można pół konsystencji odłożyć na bok a do drugiej dodać dwie łyżeczki kakao będzie inny smak i dwie różne masy ale to jak kto lubi można nie trzeba szykujemy blachę pod ciasto wykładamy ją herbatnikami całe dno na nie wylewamy konsystencje z garnka jesli mamy dwie jedną z kakao drugą bez kakao na góre układamy herbatniki zalewamy polewą czekoladową i możemy posypać wiórkami kokosowymi życzę smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.