
Przepisy: Kuchnia polska
MAZUREK Z ORZECHAMI
- łatwe
 - powyżej 60 min
 
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: grzesio1403
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						•	5 jajek
• ¾ szklanki cukru kryształu
• 2 małe cytryny
• 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 2 szklanki cukru pudru
• Posiekane owoce kandyzowane
• Smażona skórka pomarańczowa
• Galaretki
• Tłuszcz i bułka tarta do formy
				
				
				
			• ¾ szklanki cukru kryształu
• 2 małe cytryny
• 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 2 szklanki cukru pudru
• Posiekane owoce kandyzowane
• Smażona skórka pomarańczowa
• Galaretki
• Tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
			1.	Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w miseczce w chłodne miejsce. Żółtka starannie utrzyj z cukrem. Cytryny umyj, sparz, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
2. Do masy jajecznej dodaj sok z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucaj orzechy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
3. Blachę, np. w formie kwiatka, posmaruj tłuszczem, posyp bułką. Przełóż masę. Piecz 35 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia.
4. Cukier puder utrzyj z resztą soku z cytryny i ,ewentualnie, odrobiną wody. Polukruj mazurek. Ozdób owocami, skórką pomarańczową i pokrojoną galaretką.
		
		
		
	2. Do masy jajecznej dodaj sok z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucaj orzechy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
3. Blachę, np. w formie kwiatka, posmaruj tłuszczem, posyp bułką. Przełóż masę. Piecz 35 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia.
4. Cukier puder utrzyj z resztą soku z cytryny i ,ewentualnie, odrobiną wody. Polukruj mazurek. Ozdób owocami, skórką pomarańczową i pokrojoną galaretką.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.