Przepisy: Kuchnia polska
MIELONE ZE SZPINAKIEM
- łatwe
- do 60 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 20 dag szpinaku w liściach świeżego lub rozmrożonego
• 1 mała cebulka
• 1 papryczka chilli
• 2 duże ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka gęstej słodkiej śmietany
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Sól, pieprz
• Sezam do panierowania, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, szpinak i chilli. Duś kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, śmietaną i oregano. Dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj cztery płaskie placki, nałóż farsz szpinakowy, zlep mięso tworząc kotlety. Panieruj w sezamie i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Podawaj z zielonym groszkiem duszonym w bulionie z czosnkiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.