Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

mielonka turystyczna

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: piknik, inne,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

700g szynki
600g boczku
łyżka majeranku
4-5 ząbków czosnku
płaska łyżka soli peklowej
1/2 łyżki soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki wędzonej w proszku(opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Szynkę mielimy, boczek kroimy w kostkę, doprawiamy solą, solą peklową, majerankiem, czosnkiem, pieprzem, papryką i chili. Wszystko dobrze mieszamy, wyrabiamy mięso przez kilka nawet kilkanaście minut żeby się dobrze połączyło.
Miskę przykrywamy pergaminem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki....najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso ponownie mieszamy i dzielimy na 3 części. Wkładamy mięso do wyparzonych 0,5l słoików, na wierzch kładziemy po 2 ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy oraz wlewamy do każdego słoika po 2-3 łyżki wody. Słoiki szczelnie zakręcamy i wekujemy 1 godzinę, czynność tę trzeba powtórzyć jeszcze dwukrotnie w odstępach 24 godzinnych.
Weki powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu bezwzględnie w lodówce ( o ile coś zostanie )
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012