Przepisy: Kuchnia polska
mielonka turystyczna
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: inne
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
700g szynki
600g boczku
łyżka majeranku
4-5 ząbków czosnku
płaska łyżka soli peklowej
1/2 łyżki soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki wędzonej w proszku(opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
przegotowana woda
600g boczku
łyżka majeranku
4-5 ząbków czosnku
płaska łyżka soli peklowej
1/2 łyżki soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki wędzonej w proszku(opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
przegotowana woda
Sposób przygotowania:
Szynkę mielimy, boczek kroimy w kostkę, doprawiamy solą, solą peklową, majerankiem, czosnkiem, pieprzem, papryką i chili. Wszystko dobrze mieszamy, wyrabiamy mięso przez kilka nawet kilkanaście minut żeby się dobrze połączyło.
Miskę przykrywamy pergaminem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki....najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso ponownie mieszamy i dzielimy na 3 części. Wkładamy mięso do wyparzonych 0,5l słoików, na wierzch kładziemy po 2 ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy oraz wlewamy do każdego słoika po 2-3 łyżki wody. Słoiki szczelnie zakręcamy i wekujemy 1 godzinę, czynność tę trzeba powtórzyć jeszcze dwukrotnie w odstępach 24 godzinnych.
Weki powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu bezwzględnie w lodówce ( o ile coś zostanie )
Smacznego
Miskę przykrywamy pergaminem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki....najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso ponownie mieszamy i dzielimy na 3 części. Wkładamy mięso do wyparzonych 0,5l słoików, na wierzch kładziemy po 2 ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy oraz wlewamy do każdego słoika po 2-3 łyżki wody. Słoiki szczelnie zakręcamy i wekujemy 1 godzinę, czynność tę trzeba powtórzyć jeszcze dwukrotnie w odstępach 24 godzinnych.
Weki powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, po otwarciu bezwzględnie w lodówce ( o ile coś zostanie )
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.