Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

MIODOWE ŻEBERKA Z WARZYWAMI

  • łatwe
  • do 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: z grilla


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 4 obgotowane żeberka wieprzowe
• 2 łyżki musztardy ziarnistej
• 2 łyżki miodu
• sól, pieprz
• 2 cukinie
• 2 papryki czerwone
• 2 łyżki oliwy
• cytryna
• 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Musztardę utrzeć z miodem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na grillu, piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować pastą miodowo-musztardową.

Cukinie pokroić w paski i ułożyć na folii aluminiowej. Papryki pokroić w paski i ułożyć na cukiniach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę sparzyć, otrzeć ze skórki. Czosnek wymieszać z oliwą i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Posmarować warzywa, grillować 10 minut. Podawać do gorących żeberek.

Potrawę tą można również przygotować w piekarniku. Żeberka pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Warzywa wkładamy do piecyka w połowie pieczenia żeberek

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012