Przepisy: Kuchnia polska
OGÓRKOWE TUBY
- łatwe
- do 30 min
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: inne
- Autor: roman46
-
Składniki:
• 2 duże ogórki
• 25 dag twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu
• 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 dymka ze szczypiorkiem
• 1 pęczek rzodkiewek
• 2 łyżeczki marynowanego pieprzu
• Sól, pieprz
• 25 dag twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu
• 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 1 dymka ze szczypiorkiem
• 1 pęczek rzodkiewek
• 2 łyżeczki marynowanego pieprzu
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj, osusz i pokrój na cztery w miarę równe kawałki. Wydrąż z nich środki, ale nie na wylot, musi pozostać spód. Wyjęte środki ogórków drobno posiekaj, lekko posól i odstaw, aż puszczą sok, następnie dobrze je odciśnij. Rzodkiewki oczyść, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Twarożek zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ogórki, rzodkiewkę, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i marynowany pieprz (jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, można zrezygnować z tego dodatku). Masę posól, ewentualnie oprósz pieprzem, dobrze wymieszaj.
Porcjami przygotowanej sałatki twarożkowej napełnij ogórkowe tuby. Udekoruj wedle uznania, od razu podawaj.
Twarożek zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ogórki, rzodkiewkę, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i marynowany pieprz (jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, można zrezygnować z tego dodatku). Masę posól, ewentualnie oprósz pieprzem, dobrze wymieszaj.
Porcjami przygotowanej sałatki twarożkowej napełnij ogórkowe tuby. Udekoruj wedle uznania, od razu podawaj.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.