Przepisy: Kuchnia polska
Pancakes, placki gryczano-ryżowe
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: bezglutenowa
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
(na około 20 placków)
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1,5-2 szklanek mleka sojowego,
odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia patelni
Dodatki:
wedle uznania, ja podałam ze smażonymi wiśniami, a w wersji wytrawnej z wędzonym łososiem i jogurtem kozim
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1,5-2 szklanek mleka sojowego,
odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia patelni
Dodatki:
wedle uznania, ja podałam ze smażonymi wiśniami, a w wersji wytrawnej z wędzonym łososiem i jogurtem kozim
Sposób przygotowania:
Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)).
Dodać do jajka mąkę, rozpuszczone drożdże i mieszać, dolewając resztę mleka. Ma powstać gęste ciasto – gęstsze niż na naleśniki.
Patelnię natłuścić. Rozgrzać i nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i podać z przygotowanymi dodatkami.
Dodać do jajka mąkę, rozpuszczone drożdże i mieszać, dolewając resztę mleka. Ma powstać gęste ciasto – gęstsze niż na naleśniki.
Patelnię natłuścić. Rozgrzać i nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i podać z przygotowanymi dodatkami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.