Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pancakes, placki gryczano-ryżowe

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(na około 20 placków)
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1,5-2 szklanek mleka sojowego,
odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia patelni

Dodatki:
wedle uznania, ja podałam ze smażonymi wiśniami, a w wersji wytrawnej z wędzonym łososiem i jogurtem kozim

Sposób przygotowania:

Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)).
Dodać do jajka mąkę, rozpuszczone drożdże i mieszać, dolewając resztę mleka. Ma powstać gęste ciasto – gęstsze niż na naleśniki.
Patelnię natłuścić. Rozgrzać i nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i podać z przygotowanymi dodatkami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012