Przepisy: Kuchnia polska
Pascha wielkanocna
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 1 osoba
- Autor: sysia91
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
-1kg twarogu
-5 żółtek
-20 dag masła
-250 ml śmietanki 30%
-25 dag cukru pudru
-10 dag rodzynków
-po 10 dag migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
-po 5 dag daktyli i fig
- cukier wanilinowy
-1kg twarogu
-5 żółtek
-20 dag masła
-250 ml śmietanki 30%
-25 dag cukru pudru
-10 dag rodzynków
-po 10 dag migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
-po 5 dag daktyli i fig
- cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
Dziś Wielkanoc moi mili, nie mogłam doczekać się tej chwili.
Wraz z moją babcią ukochaną, będziemy się raczyć tradycyjną potrawą.
PASCHA – o tym dziś napiszę, a gotując świetnie się spiszę.
Potrzebujemy 1 kilogram TWAROGU, 5 ŻÓŁTEK i 20 dag MASŁA
By delikatna nuta białego sera nam nie wygasła
Przygotujmy 25 dag CUKRU PUDRU, 250 ml 30% ŚMIETANY
10 dekagramami RODZYNEK nasz deser będzie nadziewany.
5 dag FIG, 10 dag MIGDAŁÓW, 5 dag DAKTYLI,
Bardzo łatwy przepis, nikt się nie pomyli.
KANDYZOWANĄ SKÓRĘ CYTRYNY I POMARAŃCZY,
Wszystkie składniki będą w wielkiej misce tańczyć.
Co najważniejsze! Nie zapomnijmy!
CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I NUTKĄ KARDAMONU KAMISA, wsypywać zacznijmy.
Składniki już podane, czas na gotowanie
Migdały i rodzynki parzymy,
Potem wszystkie bakalie kroimy.
Twaróg mielimy, przecieramy przez sito,
By na wielkanocnym stole było obfito.
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Będzie to deser wyjątkowy
Następnie śmietankę do tego wrzucamy,
I delikatnie składniki razem mieszamy,
Do naszych pyszności bakalie wrzucimy,
I od naszych garów nigdzie nie odchodzimy.
Naszą mieszaninę na garnek z wrzątkiem wstawiamy,
I dopóki nie zgęstnienie, nad nią czuwamy,
Masa już zgęstniała? Dodajemy masło, twaróg i bakalie,
Mieszając, stoczymy niezwykłą batalię.
Bo jednorodna masa nam wtedy powstaje,
A to nie takie proste jak się wydaje.
Naszą masę serową, do naczynia musimy przelać,
Ale najpierw trzeba jej miejsce wyścielać.
Doniczkę lub misę wyścielmy podwójną gazą,
Bo wtedy nasze składniki się nie rozłażą
Przykryjmy talerzem, przyciśnijmy ciężarkiem
W chłodnym miejscu niech przeczeka 8godzin, licz z zegarkiem!
Po upływie czasu , paschę wyjmujemy
I według upodobań ją dekorujemy.
Ja uwielbiam na niej orzechy, żurawinę, suszone owoce
Więc przystrajam moją paschę przez całe noce.
Udanych wypieków i smacznego wszystkim życzę,
Moją dobrą radę Wam zawsze pożyczę.
W Wielkanoc przepyszny deser na stół będzie podany.
A sekret mojej babci w pysznym daniu schowany.
Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać. Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem. Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.
Wraz z moją babcią ukochaną, będziemy się raczyć tradycyjną potrawą.
PASCHA – o tym dziś napiszę, a gotując świetnie się spiszę.
Potrzebujemy 1 kilogram TWAROGU, 5 ŻÓŁTEK i 20 dag MASŁA
By delikatna nuta białego sera nam nie wygasła
Przygotujmy 25 dag CUKRU PUDRU, 250 ml 30% ŚMIETANY
10 dekagramami RODZYNEK nasz deser będzie nadziewany.
5 dag FIG, 10 dag MIGDAŁÓW, 5 dag DAKTYLI,
Bardzo łatwy przepis, nikt się nie pomyli.
KANDYZOWANĄ SKÓRĘ CYTRYNY I POMARAŃCZY,
Wszystkie składniki będą w wielkiej misce tańczyć.
Co najważniejsze! Nie zapomnijmy!
CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I NUTKĄ KARDAMONU KAMISA, wsypywać zacznijmy.
Składniki już podane, czas na gotowanie
Migdały i rodzynki parzymy,
Potem wszystkie bakalie kroimy.
Twaróg mielimy, przecieramy przez sito,
By na wielkanocnym stole było obfito.
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Będzie to deser wyjątkowy
Następnie śmietankę do tego wrzucamy,
I delikatnie składniki razem mieszamy,
Do naszych pyszności bakalie wrzucimy,
I od naszych garów nigdzie nie odchodzimy.
Naszą mieszaninę na garnek z wrzątkiem wstawiamy,
I dopóki nie zgęstnienie, nad nią czuwamy,
Masa już zgęstniała? Dodajemy masło, twaróg i bakalie,
Mieszając, stoczymy niezwykłą batalię.
Bo jednorodna masa nam wtedy powstaje,
A to nie takie proste jak się wydaje.
Naszą masę serową, do naczynia musimy przelać,
Ale najpierw trzeba jej miejsce wyścielać.
Doniczkę lub misę wyścielmy podwójną gazą,
Bo wtedy nasze składniki się nie rozłażą
Przykryjmy talerzem, przyciśnijmy ciężarkiem
W chłodnym miejscu niech przeczeka 8godzin, licz z zegarkiem!
Po upływie czasu , paschę wyjmujemy
I według upodobań ją dekorujemy.
Ja uwielbiam na niej orzechy, żurawinę, suszone owoce
Więc przystrajam moją paschę przez całe noce.
Udanych wypieków i smacznego wszystkim życzę,
Moją dobrą radę Wam zawsze pożyczę.
W Wielkanoc przepyszny deser na stół będzie podany.
A sekret mojej babci w pysznym daniu schowany.
Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów ściągnąć skórkę. Posiekać wszystkie bakalie. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawić na garnku z wrzątkiem i mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, twaróg i bakalie, wymieszać. Masę serową przełożyć do czystej doniczki lub innego naczynia (np. sito) wyścielonej podwójną gazą, przykryć talerzykiem, przycisnąć ciężarkiem. Na 8 godz. wynieść w chłodne miejsce. Wyjąć paschę z formy i przybrać.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.