Przepisy: Kuchnia polska
Pierogi ruskie
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki
szczypta soli
jajo (opcjonalnie....ja do ruskich daję ale już do takich z mięsem czy kapustą nie, bez jajka ciasto wychodzi cieńsze i delikatniejsze)
3 łyżki oleju ( jak bez jaja to 3 łyżki masła)
1/4 szkl. gorącej wody ( ilość wody zależy od wilgotności mąki)
Farsz:
kg ugotowanych ziemniaków
2-3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę
kostka twarożku
jajko
sól
pieprz biały
2l. osolonej wody
2-3 łyżki oleju
2 szkl. mąki
szczypta soli
jajo (opcjonalnie....ja do ruskich daję ale już do takich z mięsem czy kapustą nie, bez jajka ciasto wychodzi cieńsze i delikatniejsze)
3 łyżki oleju ( jak bez jaja to 3 łyżki masła)
1/4 szkl. gorącej wody ( ilość wody zależy od wilgotności mąki)
Farsz:
kg ugotowanych ziemniaków
2-3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę
kostka twarożku
jajko
sól
pieprz biały
2l. osolonej wody
2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 10-15 min żeby odpoczęło.
Ziemniaki mielimy na gładką masę i łączymy z resztą składników farszu.
Ciasto dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy jak najcieniej, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy osoloną wodę z olejem.
Pierogi wrzucamy delikatnie i pojedynczo do wrzącej gotujemy 2-3 min. licząc od momentu kiedy wypłyną na powierzchnie.
Wykorzystując przepis na ciasto pierogowe można być bardzo kreatywnym w wymyślaniu nadzienia...
Klasyczne mięsne, z kapustą i grzybami, kaszą gryczaną z serem, szpinakiem i fetą, soczewicą, owocami, makiem, z dynią i szałwią, z grochem, z suszonymi śliwkami i boczkiem....niech Was nie ogranicza wyobraźnia :)
Smacznego
Ziemniaki mielimy na gładką masę i łączymy z resztą składników farszu.
Ciasto dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy jak najcieniej, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy osoloną wodę z olejem.
Pierogi wrzucamy delikatnie i pojedynczo do wrzącej gotujemy 2-3 min. licząc od momentu kiedy wypłyną na powierzchnie.
Wykorzystując przepis na ciasto pierogowe można być bardzo kreatywnym w wymyślaniu nadzienia...
Klasyczne mięsne, z kapustą i grzybami, kaszą gryczaną z serem, szpinakiem i fetą, soczewicą, owocami, makiem, z dynią i szałwią, z grochem, z suszonymi śliwkami i boczkiem....niech Was nie ogranicza wyobraźnia :)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.