Przepisy: Kuchnia polska
Pierogi zaparzane mlekiem z grzybami
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Okazje: Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: ewael
-
Składniki:
Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g grzybów (pieczarki,prawdziwki,podgrzybki-do wyboru)
1 cebula
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g grzybów (pieczarki,prawdziwki,podgrzybki-do wyboru)
1 cebula
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać grzyby , smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić posiekaną drobno natką, solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć kawałeczki grzybów. Teraz ciasto: Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.