Przepisy: Kuchnia polska
Placek brzoskwiniowo - jagurtowy
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
Składniki:
1 puszka pokrojonych brzoskwiń w syropie
aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
3 duże jajka
250 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier i mieszamy aż powstanie
gęsta
masa. Ostudzamy. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
do niej proszek do pieczenia (można oba składniki przesiać przezsito,
aby placek był bardziej puszysty), dodajemy już ostygłą masę z cukrem
i margaryną, mieszamy mikserem na dużych obrotach. Do masy dodajemy
stopniowo jogurt naturalny i jajka, znowu mieszamy mikserem dokładnie. Na
koniec do masy dodajemy aromat cytrynowy. Na blaszkę o średnicy 25x35
wlewamy masę i układamy gęsto połówki brzoskwiń. Placek wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na czas około 1 godziny. Po ostudzeniu
polewamy keksami gotową polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi
dzień, gdyż po tym czasie ciasto 'się dotrze' i będzie zwarte.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.