Przepisy: Kuchnia polska
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
50g. drożdży
500g. mąki
1 łyżka cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
marmolada do nadzienia
Sposób przygotowania:
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Każdy placek dzielimy na 8 części jak pizze. Na środku każdego kawałka kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy rogaliki zaczynając od węższego końca.
Układamy rogaliki na wysmarowanej masłem blasze zachowując miedzy ciastkami odległości pamiętając że trochę podrosną.
Żeby rogaliki po upieczeniu były złociste można je pędzelkiem przesmarować po wierzchu stopionym masłem, żółtkiem lub mlekiem. Ci którzy nie lubią lukru mogą rogaliki przed pieczeniem posypać grubym cukrem.
Rogaliki pieczemy w zależności od ich wielkości 30-40 min w 160*C
Po upieczeniu można je polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.