Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250g. masła
50g. drożdży
500g. mąki
1 łyżka cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
marmolada do nadzienia

Sposób przygotowania:

Drożdże, śmietanę i cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn porośnie. Po ok 20-30min łączymy zaczyn z resztą składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Robimy z niego kulę, zawijamy w folię i odkładamy na ok godzinę do lodówki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Każdy placek dzielimy na 8 części jak pizze. Na środku każdego kawałka kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy rogaliki zaczynając od węższego końca.
Układamy rogaliki na wysmarowanej masłem blasze zachowując miedzy ciastkami odległości pamiętając że trochę podrosną.
Żeby rogaliki po upieczeniu były złociste można je pędzelkiem przesmarować po wierzchu stopionym masłem, żółtkiem lub mlekiem. Ci którzy nie lubią lukru mogą rogaliki przed pieczeniem posypać grubym cukrem.
Rogaliki pieczemy w zależności od ich wielkości 30-40 min w 160*C
Po upieczeniu można je polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012