Przepisy: Kuchnia polska
Rolada z boczku nadziewana grzybami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
garść suszonych grzybów
cebula
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
kilka listków laurowych
oliwa
Sposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek płata boczku wykładamy farsz i zwijamy roladę uważając żeby nie ścisnąć za mocno bo wyleci całe nadzienie.Związujemy roladę sznurkiem żeby utrzymała swój kształt i okładamy listkami bobkowymi. Nacieramy oliwą i zostawiamy zawiniętą w folię roladę na minimum godzinę w lodówce....najlepiej na całą noc.
W brytfance w której będziemy piec mięso rozgrzewany trochę oliwy, przesmażamy mięso ze wszystkich stron po czym wstawiamy do piekarnika na ok godzinę.
Pierwsze 45min można dla brytfankę przykryć...rolada będzie delikatniejsza i nie wyschnie tak bardzo.
Jak każdą pieczeń rolady nie kroimy zaraz po upieczeniu. Mięsu należy przez kilka minut dać odpocząć, wchłonie wszystkie soki i "dojdzie"
W czasie kiedy mięso odpoczywa z wytopionych w pieczeniu soków można przygotować sos. Zlewamy nadmiar tłuszczu, stawiamy brytfankę na gazie i zalewamy ciepłym bulionem lub winem. Redukujemy zawartość o połowę, zagęszczamy zasmażką lub zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i sos gotowy:)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.