Przepisy: Kuchnia polska
Rolada z boczku nadziewana grzybami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1kg świeżego boczku bez skóry
garść suszonych grzybów
cebula
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
kilka listków laurowych
oliwa
garść suszonych grzybów
cebula
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
kilka listków laurowych
oliwa
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy lub podgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy je w raz z cebulą w drobniutką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle aż cebula się zeszkli a grzyby nabiorą pełni aromatu.
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek płata boczku wykładamy farsz i zwijamy roladę uważając żeby nie ścisnąć za mocno bo wyleci całe nadzienie.Związujemy roladę sznurkiem żeby utrzymała swój kształt i okładamy listkami bobkowymi. Nacieramy oliwą i zostawiamy zawiniętą w folię roladę na minimum godzinę w lodówce....najlepiej na całą noc.
W brytfance w której będziemy piec mięso rozgrzewany trochę oliwy, przesmażamy mięso ze wszystkich stron po czym wstawiamy do piekarnika na ok godzinę.
Pierwsze 45min można dla brytfankę przykryć...rolada będzie delikatniejsza i nie wyschnie tak bardzo.
Jak każdą pieczeń rolady nie kroimy zaraz po upieczeniu. Mięsu należy przez kilka minut dać odpocząć, wchłonie wszystkie soki i "dojdzie"
W czasie kiedy mięso odpoczywa z wytopionych w pieczeniu soków można przygotować sos. Zlewamy nadmiar tłuszczu, stawiamy brytfankę na gazie i zalewamy ciepłym bulionem lub winem. Redukujemy zawartość o połowę, zagęszczamy zasmażką lub zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i sos gotowy:)
Smacznego
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek płata boczku wykładamy farsz i zwijamy roladę uważając żeby nie ścisnąć za mocno bo wyleci całe nadzienie.Związujemy roladę sznurkiem żeby utrzymała swój kształt i okładamy listkami bobkowymi. Nacieramy oliwą i zostawiamy zawiniętą w folię roladę na minimum godzinę w lodówce....najlepiej na całą noc.
W brytfance w której będziemy piec mięso rozgrzewany trochę oliwy, przesmażamy mięso ze wszystkich stron po czym wstawiamy do piekarnika na ok godzinę.
Pierwsze 45min można dla brytfankę przykryć...rolada będzie delikatniejsza i nie wyschnie tak bardzo.
Jak każdą pieczeń rolady nie kroimy zaraz po upieczeniu. Mięsu należy przez kilka minut dać odpocząć, wchłonie wszystkie soki i "dojdzie"
W czasie kiedy mięso odpoczywa z wytopionych w pieczeniu soków można przygotować sos. Zlewamy nadmiar tłuszczu, stawiamy brytfankę na gazie i zalewamy ciepłym bulionem lub winem. Redukujemy zawartość o połowę, zagęszczamy zasmażką lub zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i sos gotowy:)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.