Rolada z boczku nadziewana grzybami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1kg świeżego boczku bez skóry
garść suszonych grzybów
cebula
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
kilka listków laurowych
oliwa

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy lub podgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy je w raz z cebulą w drobniutką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle aż cebula się zeszkli a grzyby nabiorą pełni aromatu.
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Na środek płata boczku wykładamy farsz i zwijamy roladę uważając żeby nie ścisnąć za mocno bo wyleci całe nadzienie.Związujemy roladę sznurkiem żeby utrzymała swój kształt i okładamy listkami bobkowymi. Nacieramy oliwą i zostawiamy zawiniętą w folię roladę na minimum godzinę w lodówce....najlepiej na całą noc.
W brytfance w której będziemy piec mięso rozgrzewany trochę oliwy, przesmażamy mięso ze wszystkich stron po czym wstawiamy do piekarnika na ok godzinę.
Pierwsze 45min można dla brytfankę przykryć...rolada będzie delikatniejsza i nie wyschnie tak bardzo.
Jak każdą pieczeń rolady nie kroimy zaraz po upieczeniu. Mięsu należy przez kilka minut dać odpocząć, wchłonie wszystkie soki i "dojdzie"
W czasie kiedy mięso odpoczywa z wytopionych w pieczeniu soków można przygotować sos. Zlewamy nadmiar tłuszczu, stawiamy brytfankę na gazie i zalewamy ciepłym bulionem lub winem. Redukujemy zawartość o połowę, zagęszczamy zasmażką lub zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i sos gotowy:)
Smacznego


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012