Przepisy: Kuchnia polska
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorami
- średnie
- do 60 min
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
1 średni bakłażan
1 duży pomidor
150g sera feta
1 łyżka posiekanej mięty cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
oliwa do smażenia i do posmarowania formy
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 duży pomidor
150g sera feta
1 łyżka posiekanej mięty cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
oliwa do smażenia i do posmarowania formy
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik na 150°C.
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odkładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażana trzeba opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Patelnię grillową posmarować oliwą, rozgrzać, smażyć bakłażana obsypanego solą i pieprzem, około 2-3 minuty z każdej, żeby zmiękł.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, pomidora pokroić w plastry, ser rozgnieść. Usmażone plastry bakłażana ułożyć na deseczce, na każdy nałożyć kawałek pomidora i około 1 łyżeczkę fety, zawinąć, spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą, pieprzem, ziołami i miętą. Zapiekać około 20 minut w 150 C. Roladki podawać skropione octem balsamicznym.
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odkładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażana trzeba opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Patelnię grillową posmarować oliwą, rozgrzać, smażyć bakłażana obsypanego solą i pieprzem, około 2-3 minuty z każdej, żeby zmiękł.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, pomidora pokroić w plastry, ser rozgnieść. Usmażone plastry bakłażana ułożyć na deseczce, na każdy nałożyć kawałek pomidora i około 1 łyżeczkę fety, zawinąć, spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą, pieprzem, ziołami i miętą. Zapiekać około 20 minut w 150 C. Roladki podawać skropione octem balsamicznym.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.