Przepisy: Kuchnia polska
Sernik makowy vel makowiec serowy
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: bezglutenowa
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
Masa makowa:
2 jajka
½ łyżki oliwy
2 łyżki mąki ryżowej
200g maku trzykrotnie zmielonego (po sparzeniu)
1 łyżka zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżka namoczonych rodzynek
½ łyżki skórki z mandarynki
1 łyżka miodu
Masa serowa:
1 łyżka oliwy
400g twarogu trzykrotnie zmielonego, gęstego
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
tłuszcz do tortownicy
mąka ryżowa do obsypania tortownicy
2 jajka
½ łyżki oliwy
2 łyżki mąki ryżowej
200g maku trzykrotnie zmielonego (po sparzeniu)
1 łyżka zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżka namoczonych rodzynek
½ łyżki skórki z mandarynki
1 łyżka miodu
Masa serowa:
1 łyżka oliwy
400g twarogu trzykrotnie zmielonego, gęstego
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
tłuszcz do tortownicy
mąka ryżowa do obsypania tortownicy
Sposób przygotowania:
Mak wymieszać z rodzynkami, miodem i skórką z mandarynki. Odmierzyć wszystkie składniki i przygotować tak, żeby mieć pod ręką.
Potrzebne będą dwie miski. W jednej zmiksować jajka z cukrem (do masy makowej) na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, oliwę i mak, mieszając na najniższych obrotach.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, oliwę, proszek i twaróg, mieszając na najniższych obrotach.
Piekarnik na 180°C.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką. Na środek tortownicy nałożyć 3 łyżki masy serowej, na środek nałożonej masy nałożyć kolejne trzy łyżki masy makowej. Ciasto będzie rozlewać się na boki. Nakładać masy na zmianę aż do opróżnienia misek. Wstawić tortownicę do piekarnika i piec około 1,5 godziny, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjąć, obkroić nożem boki, żeby nie przywierały do brzegów tortownicy i pozostawić do ostudzenia.
Potrzebne będą dwie miski. W jednej zmiksować jajka z cukrem (do masy makowej) na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, oliwę i mak, mieszając na najniższych obrotach.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, oliwę, proszek i twaróg, mieszając na najniższych obrotach.
Piekarnik na 180°C.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką. Na środek tortownicy nałożyć 3 łyżki masy serowej, na środek nałożonej masy nałożyć kolejne trzy łyżki masy makowej. Ciasto będzie rozlewać się na boki. Nakładać masy na zmianę aż do opróżnienia misek. Wstawić tortownicę do piekarnika i piec około 1,5 godziny, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjąć, obkroić nożem boki, żeby nie przywierały do brzegów tortownicy i pozostawić do ostudzenia.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.