Sernik makowy vel makowiec serowy

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: bezglutenowa


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Masa makowa:

2 jajka
½ łyżki oliwy
2 łyżki mąki ryżowej
200g maku trzykrotnie zmielonego (po sparzeniu)
1 łyżka zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżka namoczonych rodzynek
½ łyżki skórki z mandarynki
1 łyżka miodu

Masa serowa:

1 łyżka oliwy
400g twarogu trzykrotnie zmielonego, gęstego
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
tłuszcz do tortownicy
mąka ryżowa do obsypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Mak wymieszać z rodzynkami, miodem i skórką z mandarynki. Odmierzyć wszystkie składniki i przygotować tak, żeby mieć pod ręką.
Potrzebne będą dwie miski. W jednej zmiksować jajka z cukrem (do masy makowej) na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, oliwę i mak, mieszając na najniższych obrotach.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, oliwę, proszek i twaróg, mieszając na najniższych obrotach.
Piekarnik na 180°C.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką. Na środek tortownicy nałożyć 3 łyżki masy serowej, na środek nałożonej masy nałożyć kolejne trzy łyżki masy makowej. Ciasto będzie rozlewać się na boki. Nakładać masy na zmianę aż do opróżnienia misek. Wstawić tortownicę do piekarnika i piec około 1,5 godziny, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjąć, obkroić nożem boki, żeby nie przywierały do brzegów tortownicy i pozostawić do ostudzenia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012