Przepisy: Kuchnia polska
Skręcane paluchy z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester,
Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone,
- Autor: alicja_adamek
-
Składniki:
Farsz:
50 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.