Przepisy: Kuchnia polska
SOK MALINOWO – POZIOMKOWY
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja
Głowne składniki: owoce
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: grzesio1403
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
• Poziomki i maliny (w proporcji 1:1)
• Cukier
Sposób przygotowania:
WYKONANIE:
1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, odsączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi. Owoce zalewamy wrzącą wodą (źródlaną lub stołową), przykrywamy lnianą ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
2. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
3. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ( sok powinien tylko „ mrugać”) przez 20 minut. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.
Sok ten przygotowuję z owoców, które rosną na mojej działce. Zimą podaję go jako środek rozgrzewający oraz przy przeziębieniach.
1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, odsączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi. Owoce zalewamy wrzącą wodą (źródlaną lub stołową), przykrywamy lnianą ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
2. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
3. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ( sok powinien tylko „ mrugać”) przez 20 minut. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.
Sok ten przygotowuję z owoców, które rosną na mojej działce. Zimą podaję go jako środek rozgrzewający oraz przy przeziębieniach.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.