SOK MALINOWO – POZIOMKOWY

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja

Głowne składniki: owoce

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:


SKŁADNIKI:
• Poziomki i maliny (w proporcji 1:1)
• Cukier

Sposób przygotowania:

WYKONANIE:
1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, odsączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi. Owoce zalewamy wrzącą wodą (źródlaną lub stołową), przykrywamy lnianą ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
2. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
3. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ( sok powinien tylko „ mrugać”) przez 20 minut. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.

Sok ten przygotowuję z owoców, które rosną na mojej działce. Zimą podaję go jako środek rozgrzewający oraz przy przeziębieniach.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012