Przepisy: Kuchnia polska
szarlotka
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, owoce,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: terenia
-
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4-5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki cukru pudru
Kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litrowy słoik upróżonych jabłek
4-5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki cukru pudru
Kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litrowy słoik upróżonych jabłek
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek ze wszystkich jajek, szklanki cukru i margaryny energicznie i krótko zagnieć ciasto. Powinno być suche i sypkie .Dwie trzecie ciasta wysyp na blachę i podpiecz 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec wsypuj powoli cukier puder i ubiaj jeszcze trochę. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka a następnie ubitą pianę. Do pozostałej 1/3 części ciasta dosyp łyżkę cukru, wymieszaj i wysyp równomiernie na pianę. Ciasto włóż do piekarnia rozgrzanego do temperatury 1800 i piecz ok. 45 minut
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.