Przepisy: Kuchnia polska
szynkówka czyli domowa wędlina
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: Wielkanoc , piknik, inne,
Sposób przygotowania: inne
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1/2 kg mielonego z szynki
12 łyżek wody
20g soli peklowej
łyżka pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki żelatyny
dodatkowo można przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami w/g gustu
Sposób przygotowania:
Następnego dnia dodajemy mięso mielone, wodę i żelatynę i wyrabiamy aż masa będzie klejąca (ok 5-10 min)
Masą tą nadziewamy termokurczliwe osłonki lub wkładamy do słoików na ok 2/3 wysokości i wekujemy ok 1,5 godziny
Jeżeli chcemy żeby wędlina mogła poleżeć dłużej (tydzień...może nawet dwa to wekujemy ją dwa razy po 1 godzinie co 24 godziny
wystudzoną wkładamy do lodówki...jest gotowa do jedzenia już po 1-2 dniach :):)
smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.