szynkówka czyli domowa wędlina

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: Wielkanoc , piknik, inne,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1kg szynki pokrojonej w kostkę 1-2cm
1/2 kg mielonego z szynki
12 łyżek wody
20g soli peklowej
łyżka pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki żelatyny
dodatkowo można przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami w/g gustu

Sposób przygotowania:

szynkę mieszamy z solą, czosnkiem, pieprzem i przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki żeby "się przegryzło"
Następnego dnia dodajemy mięso mielone, wodę i żelatynę i wyrabiamy aż masa będzie klejąca (ok 5-10 min)
Masą tą nadziewamy termokurczliwe osłonki lub wkładamy do słoików na ok 2/3 wysokości i wekujemy ok 1,5 godziny
Jeżeli chcemy żeby wędlina mogła poleżeć dłużej (tydzień...może nawet dwa to wekujemy ją dwa razy po 1 godzinie co 24 godziny
wystudzoną wkładamy do lodówki...jest gotowa do jedzenia już po 1-2 dniach :):)
smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012