Przepisy: Kuchnia polska
Tiramisu z truskawkami i otrębami
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Region: Małopolska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: owoce, inne,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: ja_melia
-
Składniki:
Skład:
3 jajka
8 łyżek otrębów owsianych
1 duży jogurt naturalny
200 g truskawek
2 łyżki kakao
pół szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g serka typu Danio waniliowego
7 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
Do misku wrzucić zmielone otręby, dodać 3 żółtka, miód oraz proszek
do pieczenia. Całość zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie
wmieszać w masę. Ciasto wylać do blaszki tortownicy na papier do
pieczenia i piec około 20 minut w temp 175 st. C.
Następnie w misce wymieszać ze sobą jogurt naturalny z serkiem Danio
oraz z cukrem, oraz z żelatyną. Zmiksować. W między czasie pokroić
truskawki w paski. Kawę zalać jedną szklanką wrzątku, dodać 2
łyżki
cukru i odstawić do wychłodzenia. Ciasto przekroić na pół i polewać
już chłodnym ponczem kawowym. Następnie poukładać truskawki i
przykryć całość połową kremu. Przykryć drugim blatem, polać ponczem
i przykryć resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed
podaniem można posypać kakao.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.