Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Trufle czekoladowe

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 tabliczki czekolady mlecznej
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki pomarańczowego likieru lub spirytusu
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki esencji waniliowej

Do obtoczenia:
kakao w proszku
cukier
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Połam czekolady i wrzuć do garnuszka - i ostrożnie roztop ją - ja topię czekoladę na parze. Odstaw na chwilę, żeby nie było bardzo gorące. Do czekolady delikatnie dodaj śmietankę, ciągle mieszając. Dodaj alkohol, kawę i ekstrakt waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę w temperaturze pokojowe, żeby wszystko ładnie zgęstniało i zastygło na plastyczną masę.

Przy pomocy 2 łyżeczek formuj kuleczki z masy i wykładaj je na papier do pieczenia. Każdą kulkę obtocz w kakao, cukrze lub wiórkach kokosowych.

Gotowe trufle można przechowywać w lodówce - jednak jeść je należy w temperaturze pokojowej.

Polecam :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012