Przepisy: Kuchnia polska
Trufle czekoladowe
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Sposób przygotowania: inne
- Autor: tymbark93
-
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 tabliczki czekolady mlecznej
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki pomarańczowego likieru lub spirytusu
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Do obtoczenia:
kakao w proszku
cukier
wiórki kokosowe
3 tabliczki czekolady mlecznej
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki pomarańczowego likieru lub spirytusu
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Do obtoczenia:
kakao w proszku
cukier
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Połam czekolady i wrzuć do garnuszka - i ostrożnie roztop ją - ja topię czekoladę na parze. Odstaw na chwilę, żeby nie było bardzo gorące. Do czekolady delikatnie dodaj śmietankę, ciągle mieszając. Dodaj alkohol, kawę i ekstrakt waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę w temperaturze pokojowe, żeby wszystko ładnie zgęstniało i zastygło na plastyczną masę.
Przy pomocy 2 łyżeczek formuj kuleczki z masy i wykładaj je na papier do pieczenia. Każdą kulkę obtocz w kakao, cukrze lub wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle można przechowywać w lodówce - jednak jeść je należy w temperaturze pokojowej.
Polecam :)
Przy pomocy 2 łyżeczek formuj kuleczki z masy i wykładaj je na papier do pieczenia. Każdą kulkę obtocz w kakao, cukrze lub wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle można przechowywać w lodówce - jednak jeść je należy w temperaturze pokojowej.
Polecam :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.