Przepisy: Kuchnia polska
twaróg
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: nabiał
- Autor: balbina
-
Składniki:
jogurt, kefir lub cytryna - wybrany z tych składników potrzebny będzie tylko niecierpliwym
Sposób przygotowania:
Wersja tradycyjna wymaga poczekania aż mleko skwaśnieje. Świeże mleko przelewa się do słoja lub kamionkowego naczynia, przykrywa gazą lub ściereczką (żeby nie dostali się do niego nie proszeni goście) i cierpliwie czeka 2-3 dni.
W wersji ekspresowej świeże mleko trzeba zakwasić. Doskonale nadają się do tego kefir, kilka kropli cytryny... ostatecznie jogurt. Czynnika zakwaszającego dodaje się do ciepłego mleka czyli w połowie etapu drugiego.
Etap drugi jest bardzo prosty... mleko trzeba podgrzać. W garnku z grubym dnem, na małym gazie, od czasu do czasu mieszając należy podgrzać mleko do temperatury ok. 50*C. Trzeba pilnować żeby się nie zagotowało bo to będzie koniec...
Ciepłe mleko trzeba odstawić na chwilę żeby troszkę przestygło po czym podgrzewanie powtórzyć. Ser jest gotowy kiedy oddzieli się serwatka a ser zbije się w niewielkie gródki. Etap trzeci i ostatni to odsączenie twarogu. Najlepiej by było mieć chustę serowarską ale gaza lub tetrowa pielucha (czysta oczywiście)też się nada. Durszlak wykładamy gazą, przelewamy zawartość garnka a kiedy większość serwatki się odsączy chustę zawiązujemy i przyciskamy ser czymś ciężkim żeby odsączył się dokładnie.
I już :)
Prawda że łatwe :)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.