Przepisy: Kuchnia polska
twaróg
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: nabiał
- Autor: balbina
-
Składniki:
mleko prosto od krowy
jogurt, kefir lub cytryna - wybrany z tych składników potrzebny będzie tylko niecierpliwym
jogurt, kefir lub cytryna - wybrany z tych składników potrzebny będzie tylko niecierpliwym
Sposób przygotowania:
W zależności od poziomu cierpliwości i dostępności składników metod na zrobienie domowego twarogu jest kilka. Jedynym elementem niezależnie od wybranej opcji, potrzebnym do zrobienia twarogu jest świeże mleko prosto od krowy.
Wersja tradycyjna wymaga poczekania aż mleko skwaśnieje. Świeże mleko przelewa się do słoja lub kamionkowego naczynia, przykrywa gazą lub ściereczką (żeby nie dostali się do niego nie proszeni goście) i cierpliwie czeka 2-3 dni.
W wersji ekspresowej świeże mleko trzeba zakwasić. Doskonale nadają się do tego kefir, kilka kropli cytryny... ostatecznie jogurt. Czynnika zakwaszającego dodaje się do ciepłego mleka czyli w połowie etapu drugiego.
Etap drugi jest bardzo prosty... mleko trzeba podgrzać. W garnku z grubym dnem, na małym gazie, od czasu do czasu mieszając należy podgrzać mleko do temperatury ok. 50*C. Trzeba pilnować żeby się nie zagotowało bo to będzie koniec...
Ciepłe mleko trzeba odstawić na chwilę żeby troszkę przestygło po czym podgrzewanie powtórzyć. Ser jest gotowy kiedy oddzieli się serwatka a ser zbije się w niewielkie gródki. Etap trzeci i ostatni to odsączenie twarogu. Najlepiej by było mieć chustę serowarską ale gaza lub tetrowa pielucha (czysta oczywiście)też się nada. Durszlak wykładamy gazą, przelewamy zawartość garnka a kiedy większość serwatki się odsączy chustę zawiązujemy i przyciskamy ser czymś ciężkim żeby odsączył się dokładnie.
I już :)
Prawda że łatwe :)
Smacznego
Wersja tradycyjna wymaga poczekania aż mleko skwaśnieje. Świeże mleko przelewa się do słoja lub kamionkowego naczynia, przykrywa gazą lub ściereczką (żeby nie dostali się do niego nie proszeni goście) i cierpliwie czeka 2-3 dni.
W wersji ekspresowej świeże mleko trzeba zakwasić. Doskonale nadają się do tego kefir, kilka kropli cytryny... ostatecznie jogurt. Czynnika zakwaszającego dodaje się do ciepłego mleka czyli w połowie etapu drugiego.
Etap drugi jest bardzo prosty... mleko trzeba podgrzać. W garnku z grubym dnem, na małym gazie, od czasu do czasu mieszając należy podgrzać mleko do temperatury ok. 50*C. Trzeba pilnować żeby się nie zagotowało bo to będzie koniec...
Ciepłe mleko trzeba odstawić na chwilę żeby troszkę przestygło po czym podgrzewanie powtórzyć. Ser jest gotowy kiedy oddzieli się serwatka a ser zbije się w niewielkie gródki. Etap trzeci i ostatni to odsączenie twarogu. Najlepiej by było mieć chustę serowarską ale gaza lub tetrowa pielucha (czysta oczywiście)też się nada. Durszlak wykładamy gazą, przelewamy zawartość garnka a kiedy większość serwatki się odsączy chustę zawiązujemy i przyciskamy ser czymś ciężkim żeby odsączył się dokładnie.
I już :)
Prawda że łatwe :)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.