Przepisy: Kuchnia polska
Walentynkowe serce - buraczane ciasto, małokaloryczne
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: niskokaloryczna
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
125 g startych, świeżych buraków
3 jaja
2-3 łyżki soku z pomarańczy
skorka z pomarańczy
100 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody
3 jaja
2-3 łyżki soku z pomarańczy
skorka z pomarańczy
100 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Buraki zetrzyj i polej sokiem z pomarańczy.
Żółtka ubij z 50 g cukru, skórką pomarańczową i szczyptą soli na puszystą masę.
Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
Do masy żółtkowej dodaj płatki owsiane, przesianą mąkę, kakao, burak i ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Piecz 30 minut w 200 stopniach.
Na koniec zrób polewę:
Składniki na polewę rozpuścić na ogniu i pogotować krótką chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
Żółtka ubij z 50 g cukru, skórką pomarańczową i szczyptą soli na puszystą masę.
Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
Do masy żółtkowej dodaj płatki owsiane, przesianą mąkę, kakao, burak i ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Piecz 30 minut w 200 stopniach.
Na koniec zrób polewę:
Składniki na polewę rozpuścić na ogniu i pogotować krótką chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.