Przepisy: Kuchnia polska
Walentynkowy puch
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
125 g mąki pszennej
160 g maku
100 g cukru pudru
5 jaj
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
100 g migdałów
750 g bitej śmietany 36%
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka żelatyny
60 ml wody gorącej
1 opakowanie cukru waniliowego
troszkę barwnika czerwonego
Szklanka mocnej herbaty
2 kieliszki wódki
160 g maku
100 g cukru pudru
5 jaj
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
100 g migdałów
750 g bitej śmietany 36%
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka żelatyny
60 ml wody gorącej
1 opakowanie cukru waniliowego
troszkę barwnika czerwonego
Szklanka mocnej herbaty
2 kieliszki wódki
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od biszkoptu.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie.
Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut
w 175 stopniach.
Płatki migdałowe prażymy w 100 na złoty kolor.
Krem przygotowujemy następująco.
Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Odstawiamy trochę śmietany, aby wymieszać ją z barwnikiem i uzyskać ładny, różowy kolor.
Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu
z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie.
Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut
w 175 stopniach.
Płatki migdałowe prażymy w 100 na złoty kolor.
Krem przygotowujemy następująco.
Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Odstawiamy trochę śmietany, aby wymieszać ją z barwnikiem i uzyskać ładny, różowy kolor.
Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu
z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.