Walentynkowy puch

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

125 g mąki pszennej
160 g maku
100 g cukru pudru
5 jaj
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody

100 g migdałów
750 g bitej śmietany 36%
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka żelatyny
60 ml wody gorącej
1 opakowanie cukru waniliowego
troszkę barwnika czerwonego

Szklanka mocnej herbaty
2 kieliszki wódki

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od biszkoptu.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie.
Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut
w 175 stopniach.

Płatki migdałowe prażymy w 100 na złoty kolor.
Krem przygotowujemy następująco.
Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Odstawiamy trochę śmietany, aby wymieszać ją z barwnikiem i uzyskać ładny, różowy kolor.
Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu
z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012