
Przepisy: Kuchnia polska
WIELKANOCNA CHAŁKA
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: grzesio1403
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						SKŁADNIKI:
• 2 dag świeżych drożdży
• Ok. 150 ml ciepłego mleka
• 5 dag cukru
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 2 jajka, żółtko
• 5 dag masła
• 25 dag suszonych owoców
• 2 dag orzechów włoskich
• Szczypta soli
				
				
				
			• 2 dag świeżych drożdży
• Ok. 150 ml ciepłego mleka
• 5 dag cukru
• 20 dag mąki pszennej
• 10 dag mąki ziemniaczanej
• 2 jajka, żółtko
• 5 dag masła
• 25 dag suszonych owoców
• 2 dag orzechów włoskich
• Szczypta soli
Sposób przygotowania:
			1.	Drożdże pokrusz, rozpuść w trzech łyżkach letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do dużego naczynia wsyp obydwie przesiane mąki, dodaj pozostały cukier i mleko, szczyptę soli, jedno jajko i jedno żółtko. Wlej roztopione masło i zaczyn.
2. Składniki wymieszaj, starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
3. Ciasto podziel na 19 porcji, 13 porcji lekko rozwałkuj , napełnij pokrojonymi owocami, uformuj kuleczki. Ułóż je obok siebie w 3 rzędach na pokrytej pergaminem blasze, tak by tworzyły tułów baranka. Z 2 porcji uformuj głowę i uszy, 4 porcje po rozwałkowaniu napełnij orzechami i zroluj, tworząc nogi baranka.
4. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw na 15 minut, a potem piecz 40 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
		
		
		
	2. Składniki wymieszaj, starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
3. Ciasto podziel na 19 porcji, 13 porcji lekko rozwałkuj , napełnij pokrojonymi owocami, uformuj kuleczki. Ułóż je obok siebie w 3 rzędach na pokrytej pergaminem blasze, tak by tworzyły tułów baranka. Z 2 porcji uformuj głowę i uszy, 4 porcje po rozwałkowaniu napełnij orzechami i zroluj, tworząc nogi baranka.
4. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw na 15 minut, a potem piecz 40 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.