Przepisy: Kuchnia polska
Wielkanocne jajka
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: nabiał
Okazje: Wielkanoc
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
5-6 jaj
pasta z łososia
pasta z tuńczyka
5 rzodkiewek
koperek
szczypiorek
sól
pieprz
pasta z łososia
pasta z tuńczyka
5 rzodkiewek
koperek
szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, żeby skorupka łatwiej odchodziła. Obieramy i zabieramy się za wzorki. Można je wyciąć zwykłym nożem, ale to dosyć skomplikowane zajęcie. Ja posłużyłam się specjalnym nożem do dekoracyjnego wycinania.
Przydał mi się również do rzodkiewek.
Pastę można przygotować samodzielnie na bazie twarożku lub kupić gotowe pasty rybne w tubkach. Połówki jajek układamy na półmisku, na każdą wyciskamy trochę pasty. Jedną rzodkiewkę kroimy na pół, wzdłuż i w cienkie plasterki. Wciskamy po jednym plasterku w pastę na każdym jajku, posypujemy solą i pieprzem i przystrajamy koperkiem. Na środku układamy powycinane w kwiatki rzodkiewki i ozdabiamy je szczypiorkiem. Wielkanocny ogródek gotowy.
Przydał mi się również do rzodkiewek.
Pastę można przygotować samodzielnie na bazie twarożku lub kupić gotowe pasty rybne w tubkach. Połówki jajek układamy na półmisku, na każdą wyciskamy trochę pasty. Jedną rzodkiewkę kroimy na pół, wzdłuż i w cienkie plasterki. Wciskamy po jednym plasterku w pastę na każdym jajku, posypujemy solą i pieprzem i przystrajamy koperkiem. Na środku układamy powycinane w kwiatki rzodkiewki i ozdabiamy je szczypiorkiem. Wielkanocny ogródek gotowy.
Komentarze
halusia | 26-03-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.