Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Witaminowy kisiel żurawinowy

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: owoce

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1,5 litr wody
50 dag żurawiny
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag cukru
kilka kropli cytryny
kilka goździków
kilka łyżek bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Żurawinę umyć pod bieżącą, zimną wodą lub lepiej pławić, odsączyć. Można odłożyć troche owoców do dekoracji. Przetrzeć surową żurawinę przez sokowirówkę lub ręczną przecieraczkę. Przetarte żurawiny odłożyć w chłodne miejsce, pozostałe na sicie zalać zimną wodą, dodać pare gożdzików, gotować.

W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w 1/2 szklance zimnej wody. Mąkę dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki.

Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, cukier do smaku . Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Trochę wystudzić i dodać surowe, przetarte żurawiny, dosłodzić. Gotowy kisiel przelać do salaterek lub do dzbanka. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012