Przepisy: Kuchnia polska
Witaminowy kisiel żurawinowy
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia miejska
Region: Mazowsze
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: inna
Głowne składniki: owoce
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Faustyna
-
Składniki:
50 dag żurawiny
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag cukru
kilka kropli cytryny
kilka goździków
kilka łyżek bitej śmietany
Sposób przygotowania:
W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w 1/2 szklance zimnej wody. Mąkę dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki.
Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, cukier do smaku . Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Trochę wystudzić i dodać surowe, przetarte żurawiny, dosłodzić. Gotowy kisiel przelać do salaterek lub do dzbanka. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.