Przepisy: Kuchnia polska
Zapiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: terenia
-
Składniki:
4 duże strąki papryki
½ szklanki bulionu warzywnego
30dag fileta z indyka
2 cebule
1 szklanka bulionu drobiowego
½ szklanki śmietany kremówki
10 dag sera mozzarella
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Papryki umyj, zetnij wierzchy i wydrąż nasiona. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i piecz około 10 minut.
Przygotuj nadzienie. Mięso potnij w kostkę, cebulę obierz i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim mięso. Dodaj cebulę i smaż jeszcze razem około 3minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podpieczone strąki papryk napełnij przygotowanym farszem. Podlej bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną. Ser pokrój w kosteczkę i posyp papryki. Przykryj odciętymi wierzchami. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st. Piecz przez kolejne 10-15minut.
Przygotuj nadzienie. Mięso potnij w kostkę, cebulę obierz i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim mięso. Dodaj cebulę i smaż jeszcze razem około 3minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podpieczone strąki papryk napełnij przygotowanym farszem. Podlej bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną. Ser pokrój w kosteczkę i posyp papryki. Przykryj odciętymi wierzchami. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st. Piecz przez kolejne 10-15minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.