Przepisy: Kuchnia polska
Zimowa pomidorowa.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: zmodelewski
-
Składniki:
Składniki:
• Puszka pomidorów w zalewie
• Cebula
• Łyżka masła
• Mała puszka kukurydzy
• 2 łyżki mrożonego groszku
• 1 litr rosołu
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki
• 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
• Płaska łyżka mąki pszennej
• Sól, pieprz
• 2 niewielkie kabaczki
Na pulpeciki:
• 40 dag mielonego mięsa drobiowego
• Jajko
• Sól, pieprz
• ½ namoczonej w mleku bułki kajzerki
• Puszka pomidorów w zalewie
• Cebula
• Łyżka masła
• Mała puszka kukurydzy
• 2 łyżki mrożonego groszku
• 1 litr rosołu
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki
• 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
• Płaska łyżka mąki pszennej
• Sól, pieprz
• 2 niewielkie kabaczki
Na pulpeciki:
• 40 dag mielonego mięsa drobiowego
• Jajko
• Sól, pieprz
• ½ namoczonej w mleku bułki kajzerki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do miski, dodaj całe jajko, odciśniętą bułkę kajzerkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Formuj dłońmi malutkie klopsiki i od razu wrzucaj do garnka z gotująca się wodą. Gotuj chwilę (3-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, przełóż na sito.
• Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle , dodaj pokrojone dość drobno pomidory razem z zalewą. Podduś na patelni, a po chwili dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj jeszcze około 15 minut, a następnie wrzuć kukurydzę, groszek i siekaną natkę pietruszki. Gotuj dalsze 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, zabiel zupę śmietanką wymieszana z mąką i doprowadź do wrzenia.
• Kabaczki starannie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ pozostawiając dość szeroki brzeg. Sparz je wrzątkiem, a gdy przestygną, do każdej połówki wlej gorącą zupę, dołóż po kilka klopsików, natkę pietruszki i podawaj.
• Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do miski, dodaj całe jajko, odciśniętą bułkę kajzerkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Formuj dłońmi malutkie klopsiki i od razu wrzucaj do garnka z gotująca się wodą. Gotuj chwilę (3-5 minut). Wyjmuj łyżką cedzakową, przełóż na sito.
• Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle , dodaj pokrojone dość drobno pomidory razem z zalewą. Podduś na patelni, a po chwili dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj jeszcze około 15 minut, a następnie wrzuć kukurydzę, groszek i siekaną natkę pietruszki. Gotuj dalsze 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, zabiel zupę śmietanką wymieszana z mąką i doprowadź do wrzenia.
• Kabaczki starannie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ pozostawiając dość szeroki brzeg. Sparz je wrzątkiem, a gdy przestygną, do każdej połówki wlej gorącą zupę, dołóż po kilka klopsików, natkę pietruszki i podawaj.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.