Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa kalafiorowa

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

korpus z kurczaka lub 5 skrzydełek
3 marchewki
pietruszka
1/2 korzenia selera
por
2 cebule
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
kalafior
1/2kg. ziemniaków (ok 3 szt)
koperek
śmietana
3l wody
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Korpus (lub skrzydełka) myjemy.
Warzywa obieramy i myjemy.
Cebulę opalamy nad gazem lub przypalamy na suchej patelni
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, 2 marchewki, pietruszkę, seler, pora, cebulę, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinę.
Wywar odcedzamy. Mięso można oskubać z kości i dodać do zupy.
Warzywa z wywaru mogą posłużyć do zrobienia sałatki jarzynowej.
Przecedzony wywar stawiamy na małym gazie i wkrawamy do niego ziemniaki i kalafiora...wielkość kawałków zależy od indywidualnych upodobań.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy trzecią pozostałą marchewkę i też dodajemy do zupy.
Gotujemy do miękkości warzyw i na sam koniec zabielamy śmietaną, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku
Taką zupę można też zmiksować, powstanie lepiej się prezentująca i bardziej wykwintna zupa krem.
Przecieramy (miksujemy) przed dodaniem koperku bo zupa zrobi się zielona, nie polecam też miksowania zupy w której są kawałki mięsa. W wersji krem można też zamiast śmietany dodać do zupy sera rokpol, w ten łatwy sposób powstanie wersja "zwykłej" zupy godna najwykwintniejszej kolacji:)
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012