Przepisy: Kuchnia polska
Zupa kalafiorowa
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
korpus z kurczaka lub 5 skrzydełek
3 marchewki
pietruszka
1/2 korzenia selera
por
2 cebule
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
kalafior
1/2kg. ziemniaków (ok 3 szt)
koperek
śmietana
3l wody
sól i pieprz do smaku
3 marchewki
pietruszka
1/2 korzenia selera
por
2 cebule
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
kalafior
1/2kg. ziemniaków (ok 3 szt)
koperek
śmietana
3l wody
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Korpus (lub skrzydełka) myjemy.
Warzywa obieramy i myjemy.
Cebulę opalamy nad gazem lub przypalamy na suchej patelni
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, 2 marchewki, pietruszkę, seler, pora, cebulę, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinę.
Wywar odcedzamy. Mięso można oskubać z kości i dodać do zupy.
Warzywa z wywaru mogą posłużyć do zrobienia sałatki jarzynowej.
Przecedzony wywar stawiamy na małym gazie i wkrawamy do niego ziemniaki i kalafiora...wielkość kawałków zależy od indywidualnych upodobań.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy trzecią pozostałą marchewkę i też dodajemy do zupy.
Gotujemy do miękkości warzyw i na sam koniec zabielamy śmietaną, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku
Taką zupę można też zmiksować, powstanie lepiej się prezentująca i bardziej wykwintna zupa krem.
Przecieramy (miksujemy) przed dodaniem koperku bo zupa zrobi się zielona, nie polecam też miksowania zupy w której są kawałki mięsa. W wersji krem można też zamiast śmietany dodać do zupy sera rokpol, w ten łatwy sposób powstanie wersja "zwykłej" zupy godna najwykwintniejszej kolacji:)
Smacznego
Warzywa obieramy i myjemy.
Cebulę opalamy nad gazem lub przypalamy na suchej patelni
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, 2 marchewki, pietruszkę, seler, pora, cebulę, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinę.
Wywar odcedzamy. Mięso można oskubać z kości i dodać do zupy.
Warzywa z wywaru mogą posłużyć do zrobienia sałatki jarzynowej.
Przecedzony wywar stawiamy na małym gazie i wkrawamy do niego ziemniaki i kalafiora...wielkość kawałków zależy od indywidualnych upodobań.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy trzecią pozostałą marchewkę i też dodajemy do zupy.
Gotujemy do miękkości warzyw i na sam koniec zabielamy śmietaną, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku
Taką zupę można też zmiksować, powstanie lepiej się prezentująca i bardziej wykwintna zupa krem.
Przecieramy (miksujemy) przed dodaniem koperku bo zupa zrobi się zielona, nie polecam też miksowania zupy w której są kawałki mięsa. W wersji krem można też zamiast śmietany dodać do zupy sera rokpol, w ten łatwy sposób powstanie wersja "zwykłej" zupy godna najwykwintniejszej kolacji:)
Smacznego
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.