Przepisy: Kuchnie świata
Bacalhau (solony i suszony dorsz) com natas (zapiekany w śmietanie)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 gr bacalhau
2 średnie cebule
30 g mąki
30 g masła
1,5 l mleka
0,25 l słodkiej śmietanki (najlepiej 22%)
Liść laurowy
Sól
Pieprz
½ kg ziemniaków
2 średnie cebule
30 g mąki
30 g masła
1,5 l mleka
0,25 l słodkiej śmietanki (najlepiej 22%)
Liść laurowy
Sól
Pieprz
½ kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Bacalhau (solony i suszony dorsz) należy moczyć w wodzie przez noc, zmieniając kilkakrotnie wodę, aby usunąć z niego nadmiar soli. Ugotować bacalhau w czystej wodzie i rozdrobnić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobne krążki. Ziemniaki pokroić w drobne słupki i usmażyć jak frytki.
Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dobrze mieszając. Dodać powoli mleko, wciąż mieszając i zagotować.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, i dodać śmietankę. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek i dodać do niej rozdrobniony bacalhau. Lekko podsmażyć.
Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem przełożyć bacalhau z cebulą. Na wierzch położyć ziemniaki a na koniec sos ze śmietanki.
Zapiec w piekarniku
Cebulę pokroić w drobne krążki. Ziemniaki pokroić w drobne słupki i usmażyć jak frytki.
Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dobrze mieszając. Dodać powoli mleko, wciąż mieszając i zagotować.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, i dodać śmietankę. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek i dodać do niej rozdrobniony bacalhau. Lekko podsmażyć.
Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem przełożyć bacalhau z cebulą. Na wierzch położyć ziemniaki a na koniec sos ze śmietanki.
Zapiec w piekarniku
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.