Bacalhau (solony i suszony dorsz) com natas (zapiekany w śmietanie)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 gr bacalhau
2 średnie cebule
30 g mąki
30 g masła
1,5 l mleka
0,25 l słodkiej śmietanki (najlepiej 22%)
Liść laurowy
Sól
Pieprz
½ kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Bacalhau (solony i suszony dorsz) należy moczyć w wodzie przez noc, zmieniając kilkakrotnie wodę, aby usunąć z niego nadmiar soli. Ugotować bacalhau w czystej wodzie i rozdrobnić na małe kawałki.

Cebulę pokroić w drobne krążki. Ziemniaki pokroić w drobne słupki i usmażyć jak frytki.

Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dobrze mieszając. Dodać powoli mleko, wciąż mieszając i zagotować.

Na koniec doprawić solą i pieprzem, i dodać śmietankę. Sos powinien mieć kremową konsystencję.

Zeszklić cebulę na oliwie z oliwek i dodać do niej rozdrobniony bacalhau. Lekko podsmażyć.

Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem przełożyć bacalhau z cebulą. Na wierzch położyć ziemniaki a na koniec sos ze śmietanki.

Zapiec w piekarniku

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012