Przepisy: Kuchnie świata
Czulent
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g kaszy jęczmiennej
kości wołowe (szpikowe)
50 g słoniny
4–6 cebuli
4 uda gęsie
wywar wołowy
1 czosnek
imbir
ostra papryka
pieprz
sól
papryka słodka
Sposób przygotowania:
Fasolę i kaszę gotujemy w wodzie, w której były wcześniej moczone. Do garnka dodajemy także 2–3 kości wołowe, z których przynajmniej jedna powinna być szpikowa. Następnie 4 gęsie uda (jeśli chcemy użyć innych części gęsi, kroimy je na większe kawałki) krótko opiekamy na gęsim smalcu lub oleju, dodajemy do nich 4–6 drobno posiekanych większych cebul, które lekko podsmażamy, dodajemy też do smaku kilka startych ząbków czosnku, solimy, przyprawiamy pieprzem i imbirem, jeszcze trochę podsmażamy, posypujemy łyżką słodkiej i ostrej papryki. Wszystko zalewamy wywarem, najlepiej wołowym, i krótko dusimy pod przykryciem w piekarniku. Do głębszej brytfanny nakładamy fasolę z kaszą, dodajemy gęsie uda razem s sosem i zapiekamy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.