Przepisy: Kuchnie świata
Erwtensoep
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
Porcja na 6-8 osóbn:
1 szklanka łuszczonego zielonego groszku
3 litry wody
500 g łopatki wieprzowej lub bekonu
1 łyżeczka soli
3 cienko pokrojone pory lub 2 średnie cebule
1 posiekana łodyga selera naciowego
3 obrane i pokrojone w kostkę, średniej wielkości ziemniaki
1 nać selera
500 g tłustej szynki lub 1 duża wędzona kiełbasa albo 500 g frankfurterek
kilka kromek pumpernikla lub ciemnego chleba żytniego
1 szklanka łuszczonego zielonego groszku
3 litry wody
500 g łopatki wieprzowej lub bekonu
1 łyżeczka soli
3 cienko pokrojone pory lub 2 średnie cebule
1 posiekana łodyga selera naciowego
3 obrane i pokrojone w kostkę, średniej wielkości ziemniaki
1 nać selera
500 g tłustej szynki lub 1 duża wędzona kiełbasa albo 500 g frankfurterek
kilka kromek pumpernikla lub ciemnego chleba żytniego
Sposób przygotowania:
Groszek zalać wodą i pozostawić na noc pod przykryciem.
Odsączyć i razem z wieprzowiną włożyć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.
Następnie dodać pora, łodygę i nać selera, i od czasu do czasu mieszając, gotować kolejne 30 minut. Na koniec dodać szynkę lub kiełbasę (ewentualnie frankfurterki) i gotować jeszcze 10 minut.
Usunąć kości z mięsa. Wyjąć szynkę (kiełbasę lub frankfurterki) i pokroić. Pokrojoną wrzucić z powrotem do zupy lub podawać na posmarowanym masłem pumperniklu.
Odsączyć i razem z wieprzowiną włożyć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.
Następnie dodać pora, łodygę i nać selera, i od czasu do czasu mieszając, gotować kolejne 30 minut. Na koniec dodać szynkę lub kiełbasę (ewentualnie frankfurterki) i gotować jeszcze 10 minut.
Usunąć kości z mięsa. Wyjąć szynkę (kiełbasę lub frankfurterki) i pokroić. Pokrojoną wrzucić z powrotem do zupy lub podawać na posmarowanym masłem pumperniklu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.