Przepisy: Kuchnie świata
Pieczony prosiak
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia hiszpańska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2,5 kg prosię
1 główka czosnku
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1/2 szklanki białego wina
liść laurowy
sól, mielony pieprz
smalec
1 główka czosnku
500 g ziemniaków
1 duża cebula
1/2 szklanki białego wina
liść laurowy
sól, mielony pieprz
smalec
Sposób przygotowania:
Umyć i osuszyć prosię. Ogolić uszy, racice i wszelkie części zawierającej włosy lub opalić nad płomieniem.
Posmarować prosiaka równomiernie smalcem. Natrzeć równomiernie solą i pieprzem. Ustawić prosię grzbietem do góry. Rozgrzać piekarnik do maksimum. Zwilżyć prosię wodą z solą i piec na średnim ogniu przez godzinę, aż skóra stanie się chrupiąca i zarumieniona.
Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w plasterki o grubości pół centymetra. Wyjąć prosię i włożyć cebulę i ziemniaki na dno naczynia. Umieścić prosię na warzywach, polać winem i ponownie wstawić do piekarnika na około 50 minut, aż mięso będzie miękkie i gotowe do jedzenia.
Posmarować prosiaka równomiernie smalcem. Natrzeć równomiernie solą i pieprzem. Ustawić prosię grzbietem do góry. Rozgrzać piekarnik do maksimum. Zwilżyć prosię wodą z solą i piec na średnim ogniu przez godzinę, aż skóra stanie się chrupiąca i zarumieniona.
Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w plasterki o grubości pół centymetra. Wyjąć prosię i włożyć cebulę i ziemniaki na dno naczynia. Umieścić prosię na warzywach, polać winem i ponownie wstawić do piekarnika na około 50 minut, aż mięso będzie miękkie i gotowe do jedzenia.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.